Ögonsjukdomar – de vanligaste

Ungefär 500 000 svenskar lider av någon av de mest vanliga ögonsjukdomarna, såsom glaukom (grön starr), katarakt (grå starr) och diabetesretinopati.


Konjunktivit – ögoninflammation

Ögonsjukdomar

Ett öga i genomskärning.

Konjunktivit är en inflammation i ögat som gör att ögat varar och tåras. Ofta får du konjunktivit i samband med en förkylning men kan även uppstå i samband med en bakterieinfektion.

Andra orsaker till att du kan få konjunktivit är herpesvirus, klamydia eller allergier. Du kan i samband med dessa sjukdomar även få en vätskeansamling i ögat, kallat ödem.

För att bli av med inflammationen i ögat kan du behöva behandla dig med antibiotikadroppar som du tar direkt i ögat.

Läs mer om ögoninflammation.

Glaukom – grön starr

Glaukom, grön starr, är en av de vanligaste ögonsjukdomar som oftast drabbar personer över 50 år.

Sjukdomen kan komma både snabbt och smygande. Symptomen för grön starr är att synen försämras, du kan få värk i ögonen eller ögat och du kan se regnbågsfärger runt ljus.

Du bör kontakta en läkare om du upptäcker att synen plötsligt blir mycket sämre.

Här kan du läsa mer om grön starr.

Katarakt – grå starr

Katarakt, gå starr, är en av de ögonsjukdomar som drabbar äldre personer. Sjukdomen är vanligast bland kvinnor i 70-årsåldern.

Får du grå starr blir ögats lins väldigt grumlig, vilket gör att du ser mycket dåligt.

Symptom på grå starr kan vara att konturer och färger syns sämre, du kan lättare bli bländad, du kan se dubbelt samt att du kan få svårt med att bedöma avstånd.

Här kan du läsa mer om katarakt, grå starr.

Diabetesretinopati – vid diabetes

Diabetesretinopati är en ögonsjukdom som ger näthinneförändringar vid diabetes.

Det är en av de vanliga ögonsjukdomar som inte ger några symptom till en början. Detta är anledningen till att personer med diabetes ofta går på regelbundna synundersökningar.

Här kan du läsa mer om synundersökningar och syntest.

Torra ögon

Symptom

Symptom på torra ögon är att det kliar, svider och skaver i dem. Det finns flera olika anledningar till att du kan få torra ögon.

Exempelvis kan torra ögon bero på torr luft, dålig arbetsmiljö, rubbningar i vätskesammansättningen i ögat eller någon sjukdom. Du kan även få torra ögon av vissa läkemedel.

Behandling

Behandling av torra ögon är i första hand att se över vad det är som orsakar torrheten. Undvik torra, dammiga och rökiga miljöer. Det finns även receptfritt tårersättningsmedel och ögongel som hjälper mot torra ögon.

Vid datorarbete

Har du ett arbete där du sitter framför en datorskärm varje dag kan det hjälpa om du ställer in arbetsställningen så att du tittar nedåt på datorskärmen.

Har du glasögon ska du komma ihåg att använda dem när du jobbar.